maandag 18 november 2013

Kaart Tadzjikistan en Dushanbe - Provincies Vakantie Azië


Kaart Tadzjikistan, steden, provincies, rivieren, meren: VN
Tadzjikistan heet officieel de Republiek Tadzjikistan. Het is een land in Centraal-Azië met 7.910.041 inwoners (2013). De hoofdstad is Dushanbe. Tot 1991 maakte het land deel uit van de Sovjet-Unie.

Tadzjikistan ligt ten noordoosten van Afghanistan, ten oosten van Oezbekistan, ten zuiden van Kirgizië en ten westen van China.

het land ligt op een hoogte van minimaal 3500 meter en bestaat grotendeels uit oost–west verlopende, weinig begroeide bergruggen die tot het Tian- en het Pamirgebergte behoren.

De hoogste bergtoppen in Tadzjikistan zijn de Pik Kommoenizma (7.495 m) en de Pik Lenina (Leninpiek) (7.127 m).

De Panj rivier, ook bekend onder de namen Pyandzh of Piandj, is een zijrivier van de Amu Darya. De rivier is 1.125 kilometer lang en vormt een groot deel van de grens met Afghanistan.

De Amu Darja ontstaat in het uiterste zuidwesten van Tadzjikistan uit de vereniging van de twee bronrivieren: de oostelijke Panj (1.125 km), die tot aan dit punt de Tadzjieks-Afghaanse grens vormt, en de westelijke Vachsj (524 km). Beide ontspringen in het Pamirgebergte.

Over de grensrivier de Panj bij Nizhnii Panj en het Afghaanse Shir Khan Bandar in het district Imam Sahib is in 2007 de belangrijke Afghanistan-Tadzjikistan brug geopend, die een veerboot over de rivier vervangt.

De brug verbindt Tadzjikistan met de Afghaanse provincie Kunduz.

Het district Qala-i-Zal in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz grenst in het noorden langs de rivieren de Panj, Vakhsh en Amu Darya aan Tadzjikistan.

Provincies Tadzjikistan
Tadzjikistan is verdeeld in vier provincies. Dit zijn Sughd, Karotegin, Khatlon en Gorno-Badachsjan (autonome provincie).

Klimaat en vakantie
Tadzjikistan heeft in de lage delen een landklimaat. Het land kent hete zomers en koude winters. In het land valt weinig neerslag. Door het droge klimaat zijn de hooggebergten grotendeels boomloos.

Populaire trekpleisters voor een vakantie in Tadzjikistan zijn de natuur met bergen, meren en rivieren.

De rivieren Vachsj en de Bartang zijn in het begin sterk vergletserd. Het zijn bronrivieren van de Amu Darya.

Kaart steden Tadzjikistan
Naast de hoofdstad Dushanbe zijn een aantal andere steden in Tadzjikistan: Khujand, Kulob, Qurghonteppa, Istaravshan, Vahdat, Konibodom, Tursunzoda, Isfara, Panjakent, Khorugh, Yovon, Hisor, Nurak, Parkhar.Vose.

Chkalovsk, Moskovskiy (Moskva), Danghara, Somoniyon, Ghafurov, Zafarobod, Kolkhozobod, Nov (Nau), Proletarsk, Shaartuz, Shaydon, Taboshar, Adrasmon, Qayroqqum, Leningradskiy, Vakhsh, Dusti, Buston, Sarband, Kuybyshevsk, Sharora.

Kaart steden Tadzjikistan: CIA

Kaart Tadzjikistan
Het Centraal-Aziatische land Tadzjikistan grenst Afghanistan, Oezbekistan, Kirgizië en China. De hoofdstad is Dushanbe.

(Kaart Tadzjikistan topografie: CIA)