zaterdag 11 juni 2011

Kaart Afghanistan en Kabul, provincies en etnische groepen

(Kaart Afghanistan: VN)
Afghanistan heet officieel sinds de grondwet van 2004 de Islamitische Republiek Afghanistan. Het land telt 33.609.937 inwoners (2009) en de hoofdstad is Kabul.

Afghanistan wordt op verschillende manieren geografisch ingedeeld. In bronnen over het land wordt het of gerekend tot Zuid-Azië, of tot Centraal-Azië.

Het wordt soms ook, samen met Pakistan, beschouwd als het meest oostelijke deel van het Midden-Oosten.

Ten noordwesten van Afghanistan ligt Turkmenistan, ten noorden ligt Oezbekistan, ten noordoosten Tadzjikistan en China en ten westen en zuiden Pakistan. In het westen grenst Afghanistan aan Iran.

Zie verder ook: Nederland en Kunduz

Klimaat en toerisme
Afghanistan kent overwegend een continentaal steppeklimaat. Dit gaat gepaard met hete, droge zomers en koude winters.

Alleen het oosten van het land wordt nog bereikt door de vochtige Indische zomermoesson, die voldoende neerslag levert voor de woudgebieden van de provincie Nuristan in het noordoosten van het land.

In de berggebieden kent Afghanistan de zogenoemde schrale regenveldbouw. Dit is mogelijk door wat schaarse neerslag in de winter en het voorjaar.

In het uiterste noorden en het zuiden van het Aziatische land gaat het continentale klimaat over in een halfwoestijn- tot woestijnklimaat.

Steden Afghanistan
Naast de hoofdstad Kabul zijn een aantal andere grote steden in Afghanistan: Herat, Kandahar, Mazar-e Sjarif, Kunduz, Jalalabad, Pol-e Khomri, Maymana, Sheberghan, Taloqan, Khost.

(Kaart steden Afghanistan: CIA)

Kaart regio's NAVO-ISAF in Afghanistan
De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO heeft Afghanistan ingedeeld in zes regio's. Dit zijn de regio's Noord-, West-, Zuidwest-, Zuid- en Oost-Afghanistan en de regio Capital.

(Kaart Afghanistan: Ministerie van Defensie Duitsland; mei 2011)

Kaart etnische groepen Afghanistan
De onderstaande kaart toont de woongebieden van de grootste etnische bevolkingsgroepen in Afghanistan.
Kaart etnische groepen Afghanistan (1997): CIA

Kaart Afghanistan
Afghanistan grenst aan Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, China, Pakistan en Iran. De hoofdstad van het Aziatische land is Kabul.

Kaart Afghanistan, steden, wegen, rivieren: CIA