zondag 19 augustus 2012

Kaart Kirgizië en Bishkek, provincies


(Kaart Kirgizië, provincies: VN)
Kirgizië, ook bekend onder de naam Kyrgyzstan, is een voormalige republiek van de Sovjet-Unie, het land is sinds 1991 een onafhankelijk staat.

Het Centraal-Aziatische land telt ongeveer 5,5 miljoen inwoners die op een oppervlakte van circa 200.000 vierkante kilometer leven (ongeveer 5 keer zo groot als Nederland). De hoofdstad is Bishkek (Bisjkek).

De nationale feestdag van het land is 31 augustus. Dit is de dag waarop Kirgizië in 1991 onafhankelijk werd van de voormalige Sovjet-Unie.

Kirgizië, waarvan de helft van het land hoger ligt dan 2.000 meter in het Tiensjangebergte, is zeer strategisch gelegen tussen Oezbekistan, Kazachstan, China en Tadzjikistan.

Het land ligt bij grote bergketens, en sluit in het zuidoosten aan op de Karakoram-bergketen, de Kunlun-bergketen en het Himalayagebergte.

Het Hindoekoesjgebergte ligt in het zuidwesten en de Tiensjan-bergketen in het noordoosten.

Van de vele meren die het land rijk is, is het Issyk Koelmeer het grootste.

Provincies
Provincies en onafhankelijke steden in het land zijn Bishkek-Stad, Batken, Chuy, Jalal-Abad, Naryn, Osh, Talas, Issyk-Kul, Osh-Stad, Manas.

Pamir gebergte
In het zuiden van Kirgizië ligt het Pamir gebergte.

Het is een gebergte in Centraal-Azië en ligt grotendeels in het oosten van Tadzjikistan, maar strekt zich ook uit over het noordoosten van Afghanistan (in de Wakhan-corridor), het uiterste noorden van Pakistan en het westen van Chinees Turkestan (China).

Steden Kirgizië
De belangrijkste steden zijn In Kirgizië zijn Bisjkek, Osj, Przjevalsk, Kyzyl Kija, Tokmak.


(Kaart steden Kirgizië: CIA)


Kaart Kirgizië: CIA

Kaart Kirgizië
het Centraal-Aziatische land Kirgizië grenst aan Oezbekistan, Kazachstan, China en Tadzjikistan.

Kaart Kirgizië topografie: CIA