vrijdag 24 augustus 2012

Kaart Centraal-Azië en voormalige Sovjet-Unie


Centraal-Azië en de Kaukasus (kaart: CIA)

Met Centraal-Azië worden wel de Centraal-Aziatische republieken Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan en Kirgizië aangeduid.

Deze landen maakten tot 1991, evenals Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Moldavië, Oekraïne, Armenië, Georgië en Azerbeidzjan, deel uit van de voormalige Sovjet-Unie.

Afghanistan, Mongolië, en de westelijke regio's van China worden soms ook onder Centraal-Azië ingedeeld.

Centraal-Azië is een regio die zich uitstrekt vanaf de Kaspische Zee in het westen van het gebied, tot Centraal-China in het oosten, en van het zuiden van Rusland in het noorden tot het noorden van Pakistan in het zuiden.

De regio wordt soms ook wel aangeduid als Midden-Azië of Binnen-Azië.

Het gebied bevat een aantal belangrijke algemene kenmerken. Centraal-Azië is van oudsher nauw verbonden met de nomadische volkeren die er leefden en met de zijderoute.

Hierdoor diende het wel als een kruispunt voor de uitwisseling van mensen, goederen en ideeën tussen Europa, West-Azië (het Midden-Oosten) en Oost-Azië.

Kaart Azië
Deze kaart toont heel Azië behalve het Midden-Oosten

Kaart Centraal-Azië en Sovjet-Unie
De republieken Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan en Kirgizië in Centraal-Azië werden in 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie.

Kaart Sovjet-Unie met republieken in Centraal-Azië: CIA