dinsdag 4 juni 2013

Kaart Pakistan en Islamabad - Topografie - Etnische Groepen


Kaart Pakistan: VN
Pakistan is een land in het zuiden van Azië. Het land telt 176.242.949 inwoners (2009) en de hoofdstad is Islamabad.

Het land grenst van west naar oost aan Iran, Afghanistan, China en India. In het zuiden ligt Pakistan aan de Arabische Zee.

Pakistan bestaat uit vier provincies, twee territoria en twee omstreden gebieden in Kasjmir.

1. Beloetsjistan - Provincie in het zuidwesten, het oostelijk deel van de landstreek Beloetsjistan (het westelijk deel ligt in Iran, het noordelijk deel in Afghanistan). De hoofdstad van de provincie is Quetta.

2. Khyber-Pakhtunkhwa, voorheen de Noordwestelijke Grensprovincie, met als hoofdstad Pesjawar.

3. Punjab - Provincie in het oosten van Pakistan en het westelijk deel van de landstreek Punjab (het oostelijk deel ligt in India). De hoofdstad van de provincie is Lahore.

Andere belangrijke steden in Punjab zijn Faisalabad, Gujranwala, Multan en Rawalpindi

4. Sindh. De hoofdstad van deze provincie is Karachi. Een andere belangrijke stad in de provincie Sindh is Hyderabad.

5. Hoofdstedelijk Territorium Islamabad

6. Federaal Bestuurde Stamgebieden - Federaal territorium

7. Azad Kasjmir

8. Noordelijke Gebieden

Met Afghanistan deelt Pakistan een grens van 2.430 kilometer.

Steden Pakistan
De grootste steden in Pakistan zijn naast Islamabad: Karachi, Lahore, Faisalabad, Multan, Peshawar, Quetta, Gujrat, Sialkot, Hyderabad, Sukkur.

(Kaart steden Pakistan: CIA)

Kaart etnische groepen Pakistan

Kaart etnische groepen Pakistan (1973): CIA

Kaart provincies en gebieden Pakistan
Pakistan bestaat uit de provincies en gebieden Beloetsjistan, Khyber-Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh, het Hoofdstedelijk Territorium Islamabad, de Federaal Bestuurde Stamgebieden, het Federaal Territorium, Azad Kasjmir en de Noordelijke Gebieden.

Kaart provincies Pakistan: CIA

Kaart Pakistan fysiografie
Pakistan is in te delen in een aantal hoofdgebieden. In het centrale deel van het land ligt de vlakte van de Indusrivier. Ten oosten van de Indusvlakte ligt in de landstreek Sind een deel van de Tharwoestijn.

Het tweede hoofdgebied wordt gevormd door de provincie Baluchistan, waar het Hoogland van Iran zich voortzet. Er liggen langgerekte ketens van het Kirthargebergte, het Sulaimangebergte en het Makrangebergte.

In het uiterste noorden sluit dit gebied aan bij de Hindoe Koesj. Hier ligt de Tirich Mir, met een hoogte van 7.699 meter hoogste top buiten het Himalayagebergte.

Ten zuiden van de Hindoe Koesj vormt de Vallei van Peshawar de toegang tot de Khyberpas. Naar het zuiden ligt het laagland van Bannu, dat van de landstreek Punjab wordt gescheiden door de Great Salt Ranges.
Kaart Pakistan fysisch milieu: CIA
Kaart Pakistan
Pakistan grenst aan Iran, Afghanistan, China en India. In het zuiden ligt Pakistan aan de Arabische Zee. De hoofdstad van het Zuid-Aziatische land is Islamabad.

Kaart Pakistan, steden, wegen, rivieren, reliëf: CIA